11-12-2023, 08:00 PM
(En son düzenleme: 11-25-2023, 05:58 PM Raskolnikov.)
![[Resim: 20231116111628-5bcc9306.jpg]](https://bolboloku.net/upload/2023/11/16/20231116111628-5bcc9306.jpg)
Yazar Hakkında
Stefanie Zweig 19 Eylül 1932 ile 25 Nisan 2014 yılları arasında yaşamış Alman Yahudi yazar ve gazetecidir. Almanya'da en çok satanlar listesine 1995 yılında yazdığı otobiyografik romanı Afrika'nın Hiçbir Yerinde ( Nirgendwo in Afrika ) romanı ile girerek tanınır . Romanda ailesinin Nazi Almanyası'ndaki zulümden kurtulmak için kaçtığı Kenya'daki erken yaşamını konu alıyor . Romanın film uyarlaması ise 2001 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü'nü kazandı . Kitapları yedi milyondan fazla sattı ve on beş dile çevrildi.
Geçmişi ve Gazetecilik Kariyeri
Zweig, Almanya'nın Leobschütz şehrinde (şimdi Głubczyce , Polonya) doğdu . Avusturyalı yazar Stefan Zweig ile bir akrabalığı yoktur. O ve Yahudi olan ebeveynleri, Nazi Almanyası'ndaki zulümden kaçmak için 1938'de Afrika'ya kaçtı. Breslau'daki (şimdi ki ismi Wrocław ) varlıklı bir şehir hayatından Kenya'daki fakir bir çiftliğe gittiler. ve Zweig beş yaşındaydı. Paul Vitello ölüm ilanında şöyle yazıyor: "Ebeveynler zorlu işlere ve depresyon nöbetlerine katlandılar. İçine kapanık Stefanie, Swahili dili konuşan cesur bir gence dönüştü . ". 1941 yılında aile, Zweig'in büyükannesinden "Çok heyecanlıyız, yarın Polonya'ya gidiyoruz" yazan bir kartpostal aldı. Zweig'in babası, büyükannesinin Polonya'daki Alman işgalciler tarafından işletilen Auschwitz toplama kampına gönderildiğini açıkladı . O ve pek çok kişi orada öldürüldü. Zweig, o zamanlar İngiliz kolonisi olan Kenya'dayken bir İngiliz yatılı okuluna gitti. Zweig'in babası, İngiltere'nin Almanya ve diğer Mihver güçleriyle savaştığı II. Dünya Savaşı sırasında (1939–1945) İngiliz askeri oldu , ancak 1947'de karısını, kızını ve küçük oğlunu Almanya'ya geri götürdü.
Ailenin asıl evi , savaş öncesi Almanya'nın doğusundaki Yukarı Silezya'daydı . Savaştan sonra bölgenin büyük bir kısmı Polonya'nın bir parçası haline geldi ve Almanlar taşınmak zorunda kaldı. Zweig'in babasına Batı Almanya'nın Frankfurt kentinde yargıçlık görevi teklif edilmişti . Onun atanması, savaş sonrası Almanya'da yargı sisteminin " Nazilerden arındırılmasının " bir parçasıydı ; yalnızca Nazi partisiyle bağlantısı olmayan Almanlar yargıç olarak görev yapabiliyordu. Zweig , Frankfurt'taki Schiller Okulu'na kaydoldu . Kenya'da öncelikle İngilizce konuşan biri haline geldiğinden, Almanca'yı yeniden öğrenmesi gerekiyordu. Daha sonra şunları yazdı: "Okuyup yazabilmek ve İngiliz aksanımdan kurtulmak için Almanca öğrenmek birkaç ayımı aldı; hangi ana dilimin olduğu konusunda değerlendirmeler halen devam ediyor. İngilizce sayıyorum, Alice Harikalar Diyarında'ya bayılıyorum, Winnie-the-Pooh'un en iyi arkadaşıyım ve hâlâ Alman esprilerinde mizah arıyorum."
Zweig, 1953 yılında Schiller Okulu'ndan mezun olduktan sonra kariyerine gazeteci olarak başladı. Frankfurt bölgesine hizmet veren tabloid gazetesi Abendpost'un Offenbach bölümünde bir süre stajyer ve ardından editör olarak çalıştı . 1959'dan 1988'e kadar Zweig Frankfurt'ta Abendpost ve onun halefi Abendpost/Nachtausgabe [ Evening Post/Night Edition ] için çalıştı. 1963'ten itibaren sanat bölümünü (" Feuilleton ") yönetti. Abendpost/Nachtausgabe 1988'de kapandı ve ardından Zweig serbest gazeteci ve yazar oldu. Hans Riebsamen 2012'de şöyle yazmıştı: "Geriye dönüp bakıldığında, hem Zweig hem de okur kitlesi Abendpost/Nachtausgabe'nin 1988'de kapanmasından mutlu olabilir. "
Edebiyat
Abendpost için çalışırken Zweig, Eltern sind auch Menschen [ Ebeveynler de insandır ] (1978) ile başlayarak bir dizi çocuk kitabı yazdı . İlk Afrika romanı genç yetişkinlere yönelik olan Ein Mundvoll Erde ( Ağız Dolusu Toprak ) (1980) adlı romandı . Kikuyu bir çocuğa olan sevgiyi anlatıyor ; kitap, Hollanda Kraliyet Coğrafya Derneği'nin Cam Küresi de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı .
Zweig bir röportajında Ein Mundvoll Erde'nin başarısının onu yetişkinlere yönelik ilk romanını yazmaya teşvik ettiğini açıkladı ve şöyle dedi: "Kendi kendime şunu düşündüm, 'Tüm hayatını bir çocuk kitabına harcayacak kadar aptalsın, neden gerçek hikayeyi anlatmıyorsun?'" ardındn 1995 de Nirgendwo Afrika'da [Afrika'nın Hiçbir Yerinde ] ortaya çıktı. Zweig bunu basitçe "kızına nefret etmemeyi öğreten cesur bir babanın hikayesi" olarak tanımladı. Otobiyografik roman, Redlich ailesinin 1938'de Almanya'dan gelişlerinden 1947'de Almanya'ya dönüşlerine kadar Kenya'daki yaşamını anlatıyor. Kitap Almanya'da en çok satanlar listesine girdi ve bir düzine romana kadar uzanan bir yazarlık kariyeri başlattı. Zweig'in bir sonraki romanı Irgendwo in Deutschland [ Almanya'da Bir Yer ] (1996), Redlich ailesinin 1947'deki dönüşlerinden babanın 1958'de kalp yetmezliğinden ölümüne kadar Almanya'daki yaşamını anlatan bir devam filmidir.
Zweig daha sonra 2007'den 2011'e kadar çıkan dört romandan oluşan "Rothschildallee" serisini yayınladı; Zweig'in Frankfurt'taki aile evi uzun süredir bu sokaktaydı. 2012'de anı kitabı Nirgendwo war Heimat: Mein Leben auf zwei Kontinenten'i ( Evim Hiçbir Yerdeydi: İki Kıtadaki Hayatım )adlı eserini yayınladı.
Zweig'in kitapları yedi milyondan fazla sattı ve on beş dile çevrildi. Nirgendwo'nun Afrika'daki 2002 film uyarlaması, Caroline Link tarafından yazılmış ve yönetilmiştir . Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü , En İyi Kurmaca Film dalında Alman Film Ödülü'nü ve daha birçok ödülü kazandı . Film uluslararası ilgiyi Zweig'e çekse de kendisi filmin yapımına doğrudan dahil olmadı. Marlies Comjean, İngilizce'de Nowhere in Africa ve Somewhere in Almanya olarak görünen iki romanını tercüme etti ; aşağıdaki kaynakçaya bakın. Bu kitapların yanı sıra gazeteci olarak da çalışmalarını sürdüren Zweig, 2013 yılına kadar Frankfurter Neue Presse gazetesinde Meine Welt [ Benim Dünyam ] adlı köşe yazısını yazıyordu .
Zweig, kısa bir hastalığın ardından 25 Nisan 2014'te öldü. Partneri Wolfgang Häfele 2013 yılında ondan önce vefat etti. Frankfurt'taki Neuer Jüdischer Friedhof'a [Yeni Yahudi Mezarlığı] gömülmeyi seçmişti .
Kitapları